Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Változások a Csónakázó-tó jövőjében

Változások a Csónakázó-tó jövőjében

Forrás: MTI Varga György  Nagykanizsa, 2020. január 3. Sirályok a befagyott nagykanizsai csónakázó tó jegén

 

A Nagykanizsai Szúnyog Horgász Egyesület elnökségének közleménye

Tájékoztatni szeretnénk a tisztelt horgásztársakat, hogy Nagykanizsa MJV Önkormányzata úgy döntött, hogy a Csónakázó-tó jövőjét a továbbiakban az eddigiektőleltérő keretek között képzeli el. A közleményünk végén közöljük a határozatot is, mely a város honlapján bárki számára szabadon hozzáférhető.

Közleményünkben tájékoztatást adunk arról, hogy álláspontunk szerint mit jelent a döntés, mik a további lépések. Továbbá szólunk az eddigi halgazdálkodó, a Vasutas H.E. horgászaihoz is.

 

A Város úgy döntött, hogy felbontja a szerződést a Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesülettel, és új gazdálkodó kezébe adja a víz kezelését. Mindezt az érvényben lévő szerződés szerint 2020 végével teheti meg. Azaz 2020-ban még a Vasutas H.E. a tó teljes jogú halgazdálkodója, utána pedig előreláthatólag a MOHOSZ lesz.

Tájékoztatni szeretnénk a tisztelt tagjainkat arról, hogy öt nagykanizsai horgász egyesület vezetői (köztük mi is), nagyon sok gondolkodást és megbeszélést követően egybehangzóan támogatták azt a megoldást, ami felé a Város elmozdult.

Ez legjobb tudásunk és elképzelésünk szerint azt jelenti, hogy a halgazdálkodó a nagykanizsai Csónakázó-tavon 2021. január 1-től a MOHOSZ lesz, aki kialakít egy munkabizottságot, amiben a nagykanizsai egyesületek képviselői, a Város képviselője illetve a MOHOSZ képviselője döntenek közösen a tó hasznosításának mikéntjéről.

Álláspontunk szerint ennek a döntésnek sok hozadéka lesz, ha közösen, a tóért és a horgászok lehetőségeiért, nem pedig egyéni érdekekért dolgozunk:

  • szélesebb körű egyeztetés a különböző egyesületek között. Ezzel több ötlet, több kompromisszum, több érdek képviselete.
  • a MOHOSZ, az együttműködő egyesületek és a Város tudása, gazdasági ereje összeadódik, így a horgászok biztosan nem kerülnek hátrányosabb helyzetbe az eddigieknél.
  • a tó, amely a megye egyik legszebb, jól megközelíthető horgászvize, visszakerül újra Zala megye (és remélhetőleg az ország) horgásztérképére. Büszkén mondhatja Nagykanizsa újra, hogy a Csótó az a víz Zala megyében, ahol a jelentős megyei (vagy szélesebb körű) rendezvényeknek alkalmas helyszínt találhatunk. Ennek fontos feltétele, hogy a horgászszervezetek együtt tudjanak működni, partnernek tekintsék egymást!
  • a legfontosabb: minden kanizsai egyesület tagjai újra azonos joggal magukénak érezhetik a tavat!

Továbbá szeretnénk párbeszédre kérni a Vasutas H.E. horgászait. A tó még egy évig az egyesületük használatában van. Azonban a város részéről a döntés megszületett arról, hogy felbontják a szerződést. Szerintünk egy ilyen döntés ismeretében az szolgálná a horgászok érdekeit, hogy mielőbb megkezdjék az egyesületek, a Város és a MOHOSZ a közös munkát. Hiszen egy évig úgy kell most gazdálkodni, hogy tudja az egyesület, hogy jövőre már úgysem az övé.

Ha valóban a tó jövője, a horgászok érdekei, a hal a Csótóban a fontos, akkor egy fokozatos, mindkét fél számára átlátható átmenet szolgálná minden kanizsai pecás érdekét!

Kedves Vasutas horgászok! Dolgozzunk közösen a tó jövőjéért!

 

Nagykanizsa, 2019. december 19.                                           Nagykanizsai Szúnyog H.E. elnöksége

 

Az Önkormányzat határozata:

190/2019.(XII.12.) számú határozat

 

Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése

 

  1. egyetért a Nagykanizsa, 0108/1 és 0111 hrsz-ú, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő ingatlanokon nyilvántartott 44,23 ha területű halgazdálkodási vízterületen (Csónakázó-tó, víztérkód: 000309, új víztér kód: 20-034-1-4) az Önkormányzatot halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 23. §-a alapján megillető halgazdálkodási jog 2016.01.01. napjától 15 éves határozott időtartamra történő haszonbérbe adása tárgyában a Nagykanizsai Vasutas Horgászegyesülettel (székhely: 8747 Garabonc, Kossuth L. u. 51., szervezet nyilvántartási száma: 20-02-0000230, adószáma: 19959043120, statisztikai számjel: 19959043120-9329-529-20, képviseli: Németh László elnök) 2015.12.18. napján kötött haszonbérleti szerződés 25. pontjában biztosított rendes felmondási jog Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata általi gyakorlásával és a haszonbérlti jogviszony  2020.12.31. napjával történő felmondásával

 

  1. felhatalmazza a polgármestert az előterjesztés 1. sz. mellékletét képező felmondó nyilatkozat aláírására

 

Határidő:            2020. január 31.

Felelős  :             Balogh László polgármester

(Operatív felelős: Dr. Farkas Roland jogtanácsos)

 

  1. felkéri a polgármestert, hogy a Nagykanizsa, 0108/1 és 0111 hrsz-ú, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő ingatlanokon nyilvántartott 44,23 ha területű halgazdálkodási vízterületen (Csónakázó-tó, víztérkód: 000309, új víztér kód: 20-034-1-4) az Önkormányzatot a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 23. §-a alapján megillető halgazdálkodási jog 2021.01.01. napjától történő haszonbérbe adására vonatkozó javaslatát legkésőbb 2020. október 31. napjáig terjessze a Közgyűlés elé

 

Határidő:            2020. október 31.

Felelős  :             Balogh László polgármester

(Operatív felelős: Dr. Farkas Roland jogtanácsos)

 

  1. felkéri a polgármestert, hogy folytasson tárgyalásokat a nagykanizsai horgászegyesületekkel arról, hogy a halgazdálkodási jog haszonbérbe adása esetén az egyesületek részére milyen módon és milyen szervezeti keretek között biztosítható a szervezetek közös álláspontját közvetítő érdemi beleszólás lehetősége a halgazdálkodási jog gyakorlásába, majd a tárgyalások eredményét a haszonbérbe adásra vonatkozó javaslatában szerepeltesse

   

Határidő:            2020. október 31.

Felelős  :             Balogh László polgármester

(Operatív felelős: Dr. Farkas Roland jogtanácsos)

Foto: Farkas Péter