Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Támolygó villantók a pergető horgászatban

Farkas Péter
2019. 11. 05. 18:02:05

A hűvösebb idő beköszöntével, egyre többen "porolják le" a sarokban megbújó pergető felszerelésüket és indulnak például "csukázni".

Na de milyen csalival induljunk csukázni? A horgászok rengeteg féle csali közül választhatnak már. A hatalmas választék között megbújnak a "vasak", ahogyan a pergettő horgászok hívják. A különféle műcsalik előretörésével, plasztik csalik, wobblerek, a támolygó villantók bizony a háttérbe kerültek. Pedig van létjogosultsága. Néhány vasnak el kell férnie a műcsalis dobozban.

 

 

A villantóval történő halfogásnak komoly hagyománya alakult ki Magyarországon az idők folyamán. A támolygó villantó a legrégebbi műcsali típusunk, mely forma és színbeli sokféleségének, egyszerű felépítésének és nem utolsósorban fogósságának köszönhette elterjedését.

A wobblerek, gumihalak és egyéb műcsali csodák térhódításával veszített  a népszerűségéből, de sok horgász pergető dobozából nem hiányozhat a támolygó villantó.

De mitől is támolyog a támolygó?

Minden kanál domborítva van, ez a forma okozza a döcögős, ide-oda mozgást. A domborítás mellett hajlítva is van a legtöbb villantó. Ez teszi lehetővé, az átfordulást és elfordulást, vontatás közben.

   

Jöjjön az egyik legfontosabb mozdulatsor, a támolygó villantó használatában. A HULLÓ FALEVÉL MÓDSZER.

A hulló falevél módszer, a csuka átverése. A csuka akár méterekről is követheti a vontatott műcsalit, de gyanakvó, nem rabol rá. A  megállított "kanál", hulló falevél módjára kezd el süllyedni, ami a sérült kishal elsüllyedésére hasonlít. Ez már sokszor kiváltja a támadási ösztönt és megtámadja a csalit. Ez a módszer sok esetben eredményes lehet.

A támolygó villantók egyedisége tehát a mozgásukban és az anyagukban, felületi kiképzésükben rejlik. Kellő vastagságú saválló lemezekből, sárga és vörösréz anyagokból készülnek.

A villantó mozgása , süllyedése az anyagvastagságon, a kanál súlyán, méretén és a felületi kidolgozottságon is múlik.

A nagy felülettel rendelkező, vékonyabb anyagból készült, domborított testű „kanalak” a lassú vontatás mellett mozognak jól. Súlyuk révén jó messzire dobhatóak.

 

 

A jóminőségű támolygó villantó, már a vízbe érés pillanatától "dolgozik". A dobást követően, feszes zsinór állás mellett a kívánt vízmélységbe süllyeszthetjük a villantónkat. A süllyesztés közben érezni fogjuk a villantónk finom billegését, mozgását, majd bele-bele húzva, s újra elengedve eljátszhatjuk a „hulló falevél” stílust.

A szúnyog horgászbolt kínálatában sokféle típusú, méretű támolygó villantó közül választhat a horgász. A villantó azonban  nem minden. Az összehangolt felszerelés,  jó minőségű fonott zsinór, előke is nagyon fontos. A horgászbolt kínálatában sokféle kigészítő megtalálható, köztük wolfram, fluorocarbon és acél előkék.

  


 

 

 

 

 

 

 

Ha minden összeállt és felkészültünk a horgászatra, irány a vízpart. Jó horgászatot kíván a Szúnyog Horgászbolt csapata.