Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Bemutatkozik a Szerdahelyi-tó ( Öregbánya-tó )

Farkas Péter
2020. 02. 14. 11:28:00

A öregbánya egy rekultivált bányató. Mit is jelen ez a valóságban? Megmutatjuk. :)

A tóban kavics kitermelést folytattak éveken keresztül (30év), majd a bányászat befejeztével, az emberi tényező kizárásával a természet visszakövetelte, ami az övé. A területen két tó található, a nagy tó 15,98HA a kis tó 1,56 HA.

A Mura folyó ölelésében található bányató, az évtizedek elteltével olyan arcát mutatja, ahol az élővilág megtalálta az életfeltételeit. Az idelátogató horgász testközelből figyelheti meg az élővilágot. A tó gyakorlatilag "vadvíz jellegű".

A horgásztó 2017. évben került a Szúnyog Horgászegyesület kezelésébe, bejegyzett horgászvíz. Területi jegy vásárlás Nagykanizsán lehetséges, a Szúnyog horgászboltban (Nagykanizsa, Kalmár u. 7.)

Jegyárak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Felnőtt éves területi sportjegy 15000Ft. (Új)

Gyermek éves területi jegy: 2000Ft. (Új)

Felnőtt napi 24 órás 3500Ft.

Felnőtt éves: 30000Ft,

3 botos kiegészítő jegy : 1000Ft.

Napi versenyjegy:  1000Ft.  (Új)

Kedvezményezett éves területi jegy: 15000Ft.

Felnőtt napi kedvezményezett területi jegy: 2000 Ft.

Éves területi tiszteletjegy

A horgásztavat jelenleg egy kis közösség alkotja, 40-50 fő. A tógazda Szúnyog Horgászegyesületet remek kapcsolatot ápol a helyi horgászok közösségével, akik féltik, vigyázzák a tavat.

A célunk, hogy ez a közösség évről évre nagyobb legyen, ehhez remek lehetőség például, az egyedülálló 15000 Ft-ért váltható éves sportjegy. Aki megváltja ezt a jegyet, és elkezd horgászni a tavon,a horgászközösség tagjalént biztosan visszatér a következő évben is.

Újdonság még a kedvezményesen megvásárolható kétféle (napi és éves) kedvezményezett területi jegyek. Ezek a jegytipúsok hal elvitelre lehetőséget adnak lehetőséget, 1 bottal lehet horgászni, a normál jegyhez képest csökkentett kvótával.

Mindenképpen szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a tó megismerése, a helyismeret megszerzése időbe tellik, a néhány órás horgászatok nem biztos, hogy sikeresek lesznek, a meder változatossága miatt.

Horgászrend az Öregbánya tavon:

   

A Mura folyó és környezete természetvédelmi terület, a Mura Tájvédelmi körzet része https://www.bfnp.hu/hu/mura-menti-tajvedelmi-korzet. Kérjük a Tisztelt horgásztársakat, hogy kiemelten figyeljenek a természet és környezet megóvására.

A kavicsbánya-tó szimbiózisban él a folyóval, az élővilág pedig átjárónak használja a folyó és a bányató közötti partszakaszt. A tóban nyüzsög az élet, halivadékok milliói rejtőzködnek a hínár között. A tó rendkívül tiszta.

A legnagyobb rágcsáló a hazai faunában az európai hód, több hódcsalád is aktívan alakítja a tájképet a tó környezetében. A vidra is a tó lakója. A tógazdák ugyan nem szeretik "Lutrát",  de a folyóban is annyi természetes táplálékot talál, hogy érdemleges kárt nem okoz.

Térjük rá a halfaunára. A horgászokat ez érdekli a legjobban. A horgászható fajok közül a ponty, amúr, ezüstkárász, fehérhalak (Vörösszárnyú keszeg, dévérkeszeg),  a ragadozó halafajok közül a csapósügér, a pisztrángsügér (Fekete sügér), a süllő, a csuka és a szürke harcsa is él a tóban. A törpeharcsa hívatlan vendég, de részét képezi a tó faunájának (érdemes rá felkészülni).

A bányató személygépkocsival körbejárható (kavicsos út), a horgászállásokhoz viszonylag közel, 10-30 méterre meg lehet állni.

A tó mélysége változó, függ a Mura folyó vízállásától. A mélysége 1-8 méter, akadnak mélyebb gödrök is, sok a medertörés, és  "púp" található a mederben. A jó haltartóhelyek megtalálása az eredményes horgászat kulcsa. 

A lakott településtől Tótszerdahelytől 1,5 km-re található az Öregbánya-tó. Aki eljön hozzánk horgászni, számíthat rá, hogy teljes nyugalom veszi majd körül, élvezheti a természet közelségét.

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy nem intenzíven telepített horgásztóról beszélünk. A pontyok súlya  3-4 kg-tól kezdődik.

Azokat a horgásztársakat várjuk, akik szeretik a modern pontyhorgászatot, a cserkelő pontyhorgászatot, tudják olvasni a horgászvizet. 

Természetesen nem csak a "bojlis" pontyhorgászok számára nyújthat élményt a tó. Várjuk a feeder, valamint a finomszerelékes horgásztársakat is, hiszen egy match vagy rakós bottal is szép halakat lehet fogni.

A pergető horgászokat is várjuk, . :)

Reméljük felkeltettük az érdeklődést. Bármilyen kérdés adódna, a Szúnyog horgászboltban várjuk az érdeklődőket, és területi jegyek is válthatóak.

Írta Farkas Péter