Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Zala Megye Legjobbja harmadik forduló - eredmények_v2.

Zala Megye Legjobbja harmadik forduló - eredmények_v2.

Nagyon örülünk, ha magas színvonalú, közlésre alkalmas írást kapunk horgásztársainktól. A tótszerdahelyi versenyről és a versenysorozat eddigi eseményeiről készített nagyon precíz és színes összefoglalót egy horgásztársunk, aki szeretne a névtelenség homályában megmaradni. Az Ismeretlen Szerző versenyösszefoglalója:

Mielőtt belekezdenénk a harmadik forduló beszámolójába, bevezetésként pár mondatot írnánk az első két fordulóról is.

Az első forduló Liszóban zajlott. A feeder kategóriában indulók kezdték a versenyt. A rendezvényen részt vett Erdei Attila feeder világbajnok is. Nagyon barátságos, közvetlen sportembert ismerhettünk meg személyében, bátran lehetett tőle kérdezni, kézbe venni a felszereléseit, mindenkinek őszintén, titkolózás nélkül válaszolt minden kérdésére.

A tét mindamellett, hogy ki végez jól a szektorában és ki hány ponttal áll fel a feeder verseny után az is volt, hogy kinek sikerül Erdei Attilát megszorítania, esetleg le is győznie. A feeder kategóriában 3 szektorban ültek le a versenyzők.

Délután került megrendezésre az úszós kategória, amely két szektorban zajlott.

A tó fő hala a kárász volt, ezt lehet tömegesen fogni és a kárász minél nagyobb számban történő megfogásával lehetett jól szerepelni és értékes pontokat gyűjteni. Ennek megfelelően a mezőny teljes egésze kárászfogásra készült. A kárász egy roppant fifikás hal, ezért vele együtt kell gondolkodni, kitalálni éppen milyen csalit szeret, hol helyezkedik el az etetéshez képest, hogyan lehet a leghamarább horogra csalni.

A versenyen jól csak az tudott szerepelni, aki a horgászata során a legjobban tudott alkalmazkodni a kárászok „igényeihez”, aki ha kellett többször is taktikát váltott a verseny alatt, aki cserélgette a csalijait.

Erdei Attila a versenyen a második legtöbb halat fogta, amely kiváló szereplés volt egy számára idegen vízen, szinte minimális információval rendelkezve a tóról. Szalai Románnak sikerült a mezőny legtöbb halát fognia és ezzel legyőznie Attilát.

Második forduló Miháldon zajlott. Itt a két kategória versenyzői fordított sorrenden kezdték a versenyt, elsőnek az úszósok, majd délután a feederesek mérték össze tudásukat.

Az úszós forduló szektor győztesei eltérő taktikát alkalmaztak. A tó alsó felében ülők dévérezéssel egy-egy bónusz kárász vagy éppen ponty megfogásával értek el jó eredményt, míg a másik szektorban apróhalazással 3-4 méteres spiccbottal történő küszözés vezetett jó eredményhez.

A délutáni feederezés kevesebb halat adott, valószínűleg a közelgő frontot érezték a halak. Az alsó és felső szektort dévérezéssel nyerték, míg a középső szektor győztese amurt is szákba terelt.

Harmadik forduló a tótszerdahelyi kavicsbányán (Öregbánya) zajlott. Két fordulóval a versenyzők háta mögött, már alakulóban volt a ranglista, de senkinek sem kellett feladni a végső győzelemért vívott harcot, illetve azok sem dőlhettek hátra, akik eddig jól szerepeltek. Mivel egy forduló eredménye „eldobható” a négy fordulóból, így mindenkinek volt esélye javítani, ez meg is látszott a versenyen részt vevők hozzáállásán és felkészülésén. Mindenki elszánt volt, bizonyítani szeretett volna.

Elmondható, hogy sokak számára ismeretlen volt a pálya. Ennek oka, hogy eddig kevés finomszerelékes versenyt rendeztek itt, ezért biztos taktikát nem lehetett előre eltervezni.

Az úszósok kezdték a fordulót, reggel 5:45-kor volt a gyülekező, majd sorsolás és a helyek elfoglalása történt. A versenyzők egymástól próbáltak információkat begyűjteni az adott helyekről, várható halfajokról, vízmélységről. Azt tudni kell, hogy a tó átlagmélysége 3 méter, ezért mély víz jutott mindenkinek, ezt kellett megoldani. Mivel senkinek nem volt biztos taktikája előkerültek a spiccbotok, a rakós botok és több helyen a matchbot is.

A tóban rengeteg 4-5 centis törpeharcsa él, amely megnehezítette a versenyzők dolgát. Súlyuk kicsi, ezért nem volt célszerű rájuk horgászni, de így is sok horgász kénytelen volt fogni belőlük.

A felső úszós szektort Szalai Román nyerte, ő 10 db kárászt fogott a törpeharcsák között, és még jó pár apróhalat, amely 6400 gr összsúlyú volt. Második helyen a szektorban Meződi János végzett egy teljesen más taktikával végighorgászva a versenyt. János spiccbottal fogott bodorkát, küszt, törpét, szép sügereket. A vegyes apróhalas zsákmánya 6090 gr lett, de 30 dkg-al elmaradt az első helytől. Ez is mutatja, hogy különféle taktikával is lehet jól szerepelni.

A másik szektort Somogyi Balázs nyerte, Balázs 2 kárászt és apróhalat fogott (4180 gr), amely elég volt a szektor elsőséghez, így 1 ponttal zárta a versenyt. Második helyen Kovács Krisztián végzett 1830 gr apróhallal.

Délután megérkeztek a feederes versenyzők és az úszós kategória azon horgászaikkal egészültek ki, akik feederezésben is szerették volna megmérettetni tudásukat. A helyek úgy lettek kialakítva, hogy a délelőtti úszós szektorokat kivéve, a három feeder szektor szinte az egész tavat körbeölelte. A versenyzők sokat tanakodtak, hogy kárásszal, illetve nagy törpeharcsával lehet jó eredményt elérni, vagy be kell vállalni a nagy távolságú pontyozást. Azzal mindenki tisztában volt, hogy ha a helyén elérhető távolságban hínársáv található, ott nagy esély van a pontyfogásra. A pontyok előszeretettel bújnak meg a számukra biztonságot nyújtó hínármezőben és táplálkoznak onnan kibújva.

A feeder forduló végén, amely már szürkületben fejeződött be, bebizonyosodott, hogy két szektorban is azok végeztek a szektor elején, akik a pontyozást választották. Ambrus József három ponty megfogásával 16220 grammal nyerte szektorát (11 kg-os pontyot is zsákmányolt, amely a legnagyobb halat is jelentette a versenyen), Szalai Román 2 ponty mellett három kárászt és pár apróhalat fogva 9700 grammal lett első a szektorában. A harmadik szektorban Kovács Krisztián kárászozással, 6170 grammal végzett a szektora elején. A kárászokat Krisztián folyamatosan keresve, állandó változtatásokkal tudta megfogni 30-35 méteres távon.

A verseny alatt többen is akasztottak pontyokat, de sokan nem tudták megfogni azokat, vagy a hínárba rohantak bele a pontyok, vagy a kagylók miatti zsinórszakadás vezetett a halak elvesztéséhez.

Összességében elmondható, hogy a versenyzők egy nehéz pályán horgásztak, sokaknak sikerült a vizet megfejteniük, jól megválasztani a taktikát és eredményesen horgászni. Nagyon szép környezetben található a kavicsbánya, a törpharcsákat leszámítva, szép halakkal, igazi vad pontyokkal találkozhattak a versenyen indulók. Sokat lehetett a versenyből tanulni, a megszerzett információkat és tanulságokat fel lehet majd használni a szintén ezen a helyszínen szeptember 15-én megrendezésre kerülő Szúnyog Horgászegyesületi versenyen.

A harmadik forduló után kezdenek a helyezések körvonalazódni, gyűlnek a pontok. Vannak, akik folyamatosan jól teljesítenek és alkalmazkodni tudnak a pályákhoz, halakhoz, vannak, akik a szerencsés sorsolásnak is köszönhetik a jó pontszámaikat. A versenysorozatból még vissza van egy mindent eldöntő végső forduló. Itt fog eldőlni ki lesz 2019-ben Zala Megye Legjobb Horgásza úszós és feeder kategóriában. Szeptember 29-én, Tótszerdahelyen a Szerdahely tavon horgásznak a versenyzők. Itt pontyot kell fogni, öröm ez azoknak, akik a pontyozásban vannak otthon és ezekre a halakra szeretnek leginkább horgászni. Az biztos, nagyon kiélezett versenyre számíthatunk.

A mostani állás:

Úszósok: