Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Állami jegy és fogási napló kiváltása a Szúnyog horgászboltban

Farkas Péter
2020. 01. 06. 17:53:30
Sokan nincsen tisztában azzal, ha horgászni szeretnének mit is kell csinálniuk,hogy horgászhassanak. Ebben a bejegyzésben minden hasznos információ megtalálható.

Állami horgászjegy és fogási napló kiváltása. Mit is kell tudni?

Állami horgászjegyet és horgász fogási naplót az a természetes személy válthat, aki rendelkezik állami horgászvizsgával, vagy korábbi érvényes (bármely korábbi évi) állami horgászjegyét bemutatja, horgászszervezeti tagságát igazolja. A horgász az állami horgászvizsga letételét állami horgászvizsga-bizonyítvánnyal igazolja.

Magyar állami horgászvizsgával nem rendelkező természetes személy más országban kiállított horgászati okirat vagy okmány bemutatásával jogosult az állami horgászjegy és a horgász fogási napló kiváltására.

Fentiek alapján, az a személy, aki az elmúlt években nem váltott állami horgászjegyet, de rendelkezik állami horgászvizsga-bizonyítvánnyal és azt be is tudja mutatni, az minden nehézség nélkül ki tudja váltani a tárgyévre érvényes állami horgászjegyet, amely magába foglalja a fogási naplót is.

Nem okoz problémát annak a személynek sem az állami horgászjegy kiváltása, aki bármely előző évi állami horgászjegyét be tudja mutatni az állami horgászjegy kiadására feljogosított forgalmazónak.

Az a személy, aki viszont nem tudja bemutatni bármely, korábbi évre kiállított állami horgászjegyét vagy az esetlegesen korábban megszerzett horgászvizsga-bizonyítványát sem, az a személy csak abban az esetben tud tárgyévre érvényes állami horgászjegyet kiváltani, ha (ismételten) állami horgászvizsgát tesz.

Tájékoztatjuk a gyermekhorgászok törvényes gondviselőit, hogy az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy részére állami horgászjegy kiadásának nem feltétele a horgászvizsga megléte, de a horgászathoz már 3 éves kortól kötelező az állami horgászjegy kiváltása.

Tájékoztatjuk a horgászni vágyókat, hogy egy személy évente egy alkalommal, korlátozott időtartamra, a szükséges szabály- és fajismeret igazolása mellett, az e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott feltételek szerint történő horgászathoz turista állami horgászjegyet válthat, melyet kizárólag online módon a https://tuhir.nebih.gov.hu/home/index oldalon tud megtenni.

Felhívjuk a horgászok figyelmét arra is, hogy az állami horgászjegy és a turista állami horgászjegy kiváltása során is ellenőrizzék a személyes adataikat, hogy azok helyesen szerepeljenek a halfogásra jogosító okmányokon. Valamint arra is, hogy a halfogásra jogosító okmányok más személy részére nem ruházhatóak át.

Tárgyévi elveszett, ellopott, használhatatlan, olvashatatlan (pl. kimosás, vízbe ejtés miatt) állapotban lévő állami horgászjegy esetén az engedélyes az állami horgászjegy megsemmisülését vagy elvesztését köteles bejelenteni annál az állami horgászjegy forgalmazónál, ahol azt váltotta.

Felhívjuk a horgászok figyelmét a horgászatra vonatkozó jogszabályi előírások betartására, mivel a halgazdálkodási és a halvédelmi bírságról szóló 314/2014. (XII. 12.) Korm. rendelet értelmében a jogsértést elkövető személlyel szemben a kiszabható halvédelmi bírság összege 10.000 – 500.000 forintig, az állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, állami halászjegy váltásától, illetve a halászati engedély kérelmezésétől való eltiltás időtartama ideje 3 hónaptól 3 évig terjedhet.

 

De mi is az az állami jegy?

Horgászatra jogosító okmány, mely egyben fogási napló is, melyet a horgász köteles magánál tartani a horgászat alatt, abban az elvitelre szánt zsákmányt rögzíteni (fogási napló). Személyi okmányokal együtt jogosít horgászatra!

Névre szóló okirat, át nem ruházható.

Horgászhatunk ezzel az okmánnyal? Igen, azokon a vízeken, melyeknek nincsen gazdálkodója (pl. holtágak, kubikgödrök, tulajdonos a Magyar Állam), Ezekből a vizekből őshonos halat viszont nem vihet el a horgász.

A MOHOSZ által kezelt, egyesületi, vagy magánkézben lévő horgászvízeken, területi jegy váltása után tudunk horgászni.

Horgászengedély kiváltása gyerekeknek:

Gyermek horgász: 3 éves kortól 15. életévét az adott év december 31-ig be nem töltő személy. Nem kell horgászvizsgát tenni és egyesületi tagság sem szükséges. Felnőtt jelenlétében és felügyeletével, korlátozott feltételekkel, felszerlésekkel horgászhat . FONTOS! Csak a közvetlen hozzátartozó, v. törvényes képviselő válthat a gyermeknek állami jegyet, a gyermek és a szülő személyi okmányai is kellenek hozzá. Állami jegy 300Ft,

Ifjúsági horgász

A 15. életévét betöltött, de 18 évnél fiatalabb horgász, az engedély megszerzéséhez horgászvizsga bizonyítvánnyal rendelkeznie kell. Az engedély váltásához személyi okmányok szükségesek! Szülő, vagy gondviselő jelenléte v. aláírása szükséges a regisztrációs lapon!

Állami jegy 5800 Ft (Szúnyog Horgászegyesület)

Felnőtt jegy 7600 Ft (Szúnyog Horgászegyesület)

Leegyszerűsítve, bejön a horgász a horgászboltba, hozza magával a tavalyi állami engedélyét, személyi okmányait. A fogási naplót kitöltve összesítve (február 28-ig a fogásit le kell adni, akkor is ha júniusban a nyaralás elött akar államit váltani a horgász ). Aztán kitölti a regisztrációs lapot, a pénztárban dolgozó kollégák elkezdik a feladatukat, nyugtát adnak a befizetett összegről és továbbítják az irodában dolgozó kolléganőnek a dokumentációt. Néhány perc várakozás után a horgász kézhez kapja, az engedélyét.

FOGÁSI NAPLÓ LEADÁSA!

Nem győzzük hangsúlyozni, minden évben február 28-a, a leadási határidő! A fogási naplót hibátlanul összesítve, kitöltve kell leadni, csak így fogadható el. Ellenkező esetben büntetéssel lehet csak állami jegyet váltani, aminek a plussz költsége 2020.évben 3000 Ft.

A Szúnyog Horgászboltban hétfőtől-péntekig 8:00-tól 16:00-ig van lehetőség állami jegyet igényelni, melyhez az alábbi űrlapot (REGISZTRÁCIÓS LAP) kell kitölteni.

Az elkészült állami jegy és fogási napló a következő munkanapon, 12 órától vehető át. Hétvégén (szombaton) az irodista kolléganőnk nem dolgozik, tehát a pénteken igényelt állami jegy, hétfőn 12 órától vehető át.

Még egy fontos információ. Azok a horgászok, akik 2019-ban nem horgásztak, nem váltottak állami jegyet, nekik a horgászkártya regisztrációt is el kell végezni.  A regisztráció nélkül állami jegy nem váltható!

Megtehetik netes felületen https://horgaszjegy.hu/bejelentkezes , vagy a Szúnyog horgászboltban is. Kérjük hozzák magukkal az alábbi okmányaikat ( Lakcímkártya, Személyi Igazolvány). Az okmányok adategyeztetésre kellenek, szkennelve, másolva nincsenek. Az adókártyára már NINCSEN SZÜKSÉG!

Mi is az a horgászkártya? Röviden a papír alakú horgászigazolványt váltotta fel 2019-ben. bővebben itt: https://horgaszjegy.hu/

Találkozzunk a vízpartokon 2020-ban is.